Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας: Iδέες για ενίσχυση της ευτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή

Η 20ή Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας, μια ημέρα που καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίσει ότι το να είμαστε ευτυχισμένοι/ες είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Το 2011, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αναγνώρισε την ευτυχία ως “θεμελιώδη ανθρώπινο στόχο” και ζήτησε “μια πιο περιεκτική, δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης που να προάγει την ευτυχία και την ευημερία όλων των ανθρώπων“.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευτυχίας μας και της ευτυχίας των άλλων γύρω μας.

Φυσικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι/ες για τη δική μας ευτυχία 365 ημέρες το χρόνο – αλλά το να της αφιερώσουμε μια ειδική ημέρα, αναδεικνύει τη σημασία της ευτυχίας και της ευζωίας και δείχνει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει όλοι/όλες να προσπαθούμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Αν υπάρξει συλλογική προσπάθεια, τότε το αντίκτυπο στον κόσμο θα είναι τεράστιο.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Το να αφιερώσετε λίγο “προσωπικό χρόνο” είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι/ες σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Γι’ αυτό δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Κάντε κάτι που αγαπάτε τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας – και πάρτε μια θετική απόφαση και εντάξετε την στο εξής στην καθημερινότητά σας.

Αναλογιστείτε τι χρειάζεστε για να είστε ευτυχέστεροι/ες

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε μερικές ενδοσκοπικές ερωτήσεις:

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη δική μου ευτυχία;

 Τι με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο/η;  Τι είχα την τελευταία φορά που ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη/ος;

Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι έχουμε και για τί είμαστε ευγνώμονες – ειδικά για τα μικρά πράγματα που συνήθως θεωρούμε δεδομένα. Φτιάξτε έναν κατάλογο ή συζητήστε το με αγαπημένα πρόσωπα ή συναδέλφους σας και θυμηθείτε να τους πείτε ευχαριστώ που είναι δίπλα σας.

Εκπλήξτε με την ΚΑΛΟΣΥΝΗ σας: Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης προσφέρουν διττό όφελος. Ένα άτομο που απλώνει χέρι καλοσύνης αισθάνεται πιο ευτυχισμένο, ενώ ο παραλήπτης αισθάνεται επίσης μια αύξηση στη χαρά του. Πάρτε έναν καφέ έκπληξη για έναν συνάδελφο στο δρόμο για τη δουλειά, βοηθήστε έναν συνάδελφο να ολοκληρώσει εγκαίρως ένα έργο. Τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο για να δείτε πώς είναι, μπορείτε να φέρετε καφέ/ κέικ για τους συναδέλφους σας στη δουλειά ή να μαγειρέψετε ένα δείπνο έκπληξη για τον/την σύντροφό σας ή τους φίλους σας.

Επαινέστε την προσπάθεια των συναδέλφων: Παρόλο τον φόρτο εργασίας, το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να προσφέρετε θετική ανατροφοδότηση μεταξύ συναδέλφων, δεν ενισχύει απλώς την ευτυχία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό, αλλά μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

Συμβάλετε για έναν καλύτερο κόσμο: Τα άτομα όταν προσφέρουν αισθάνονται όμορφα. Είναι επιβεβαιωμένο από πολλές έρευνες ότι η δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς έχει άμεση σχέση με την προσωπική ευτυχία. Δωρίστε σε οργανισμούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης ή βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε σε τοπικές προσπάθειες.

Στείλτε γράμματα/ κάρτες ευγνωμοσύνης

Δοκιμάστε το happicards. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να προσφέρουμε αναγνώριση, θετικότητα και ενθάρρυνση.

Αυτές οι κάρτες είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εκπλήξετε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, γράφοντας τους εξατομικεύμένα ευχαριστήρια μηνύματα.

Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα

Μπορείτε να κάνετε διάλειμμα για καφέ με τους συναδέλφους σας, να φάτε μεσημεριανό με τον/την καλύτερο/η φίλο/η σας ή δείπνο με τον/την σύντροφό σας…

Όποιες κι αν είναι οι σχέσεις σας, περιβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους και απολαύστε παρέα όμορφες στιγμές!

Γιορτάστε τις επιτυχίες σας

 Ζητήστε από την ομάδα σας να αναλογιστεί και να μοιραστεί τις πρόσφατες επιτυχίες της, τις μικρές νίκες και δημιουργήστε έναν «τοίχο επιτυχίας» για να τις αναρτάτε. Αυτές οι επιτυχίες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές.

Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να μοιραστούν την ευχάριστη στιγμή της εβδομάδας

Μπορείτε να το καθιερώσετε με τους συναδέλφους σας στις συναντήσεις και στο τέλος της ημέρας με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε όλα τα μικρά πράγματα που σας έκαναν να νιώσετε όμορφα σήμερα ή αυτή την εβδομάδα.

Οργανώστε συναντήσεις/ προγράμματα ΕΥΤΥΧΙΑΣ για την ομάδα σας

Οι οργανισμοί θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στην ευτυχία στο χώρο εργασίας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εφαρμόσετε στρατηγικές για την ευτυχία στην εργασία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα διαδικτυακό σεμινάριο, ένα εργαστήριο ή ένα πλήρες πρόγραμμα.

Διαδώστε την Ευτυχία – τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

Εμπνεύστε άλλους ανθρώπους να σας ακολουθήσουν στο ταξίδι προς την ευτυχία. Δώστε το παράδειγμα και προτείνετε νέες ιδέες. Αν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε μια άλλη προσέγγιση. Όλοι/ες μπορούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να είμαστε ευτυχισμένοι/ες. Μπορείτε να δημιουργήσετε στρατηγικές τόσο για τον εαυτό σας όσο και για την ομάδα σας.    

Συνοψίζοντας, τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή με την πανδημία και ανά το παγκόσμιο. Ωστόσο, όλοι/ες μαζί μπορούμε να βρούμε πολλούς θετικούς τρόπους για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ενισχύοντας της ΕΥΤΥΧΙΑ στην εργασία μας, στη ζωή μας, στην κοινωνία γενικότερα.

Βίκυ Χαραλάμπους

PhDc in Positive Organisational Psychology

MSc in Organisational & Ecomomic Psychology

Chief Happiness Officer, CARDET

“Η αληθινή ΕΥΤΥΧΙΑ βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες¨”. Γεώργιος Δροσίνης